מחכימים: ממה עשוי פלסטיק?

דמיינו עולם ללא פלסטיק. נשמע מאתגר, נכון? כמעט בלתי אפשרי לדמיין את החיים המודרניים ללא חומר גמיש, עמיד וקל משקל זה. הוא בבגדים שאנחנו לובשים, במכוניות שאנחנו נוהגים בהן, במכשירים שאנחנו משתמשים בהם ועוד הרבה יותר. ובכל זאת, האם אי פעם תהיתם ממה עשוי הפלסטיק הזה שמקיף את חיינו? אילו חומרים קסומים חוברים יחד כדי ליצור משהו כל כך מגוון שהוא יכול להיות עדין כמו בקבוק חד פעמי, אך חזק כמו חלק לרכב? בואו לגלות איך מייצרים את הפלסטיק ומכינים ממנו מוצרים מגוונים! שנתחיל?

רכיבי יסוד: פולימרים אורגניים

עמוד השדרה של כל סוגי הפלסטיק הוא פולימר אורגני. פולימרים הם מבנים מולקולריים נרחבים הכוללים תת יחידות חוזרות הנקראות מונומרים. דמיינו שרשרת פנינים, כשכל פנינה מייצגת מונומר. שרשראות פולימר מורחבות אלה מעניקות לפלסטיק את הקשיחות והגמישות הייחודיות שלו.

מונומרים יכולים להיות טבעיים או סינתטיים. לדוגמה, אתילן מונומר שנובע מנפט או מגז טבעי משמש ליצירת פוליאתילן, סוג נפוץ של פלסטיק.

תפקידם המכריע של נפט וגז טבעי

תפקידם של נפט וגז טבעי בייצור פלסטיק הוא בסיסי. שני המשאבים מכילים פחמימנים, תרכובות המורכבות באופן בלעדי מאטומי מימן ופחמן. תהליך הזיקוק הופך פחמימנים אלה למונומרים, כגון אתילן או פרופילן, החיוניים לייצור פלסטיק.

תהליך זיקוק זה מתחיל בהפקת נפט או גז טבעי מתחת לפני כדור הארץ. ממה עשוי פלסטיק? מחומרי הגלם שנרכשו ומועברים לבית הזיקוק, שם מתבצעת שיטה המכונה 'פיצוח'. תהליך זה כרוך בחימום של חומרי גלם אלה כדי לפרק את המולקולות הגדולות למונומרים קטנים יותר המשמשים לייצור הפלסטיק.

 

 

פילמור: הפיכת מונומרים לפולימרים

המעבר ממונומרים לפולימרים מתרחש בתהליך שנקרא פילמור. שלב מכריע זה כולל מיזוג של מספר מונומרים ליצירת פולימרים, כשהפרטים משתנים בהתאם לסוג הפלסטיק המיוצר. בדרך כלל, הפילמור כרוך בחימום של מונומרים ותוספת של זרז כדי להאיץ את התגובה.

תהליך הפילמור כרוך בשבירת הקשרים הכפולים במולקולות המונומר שמאפשר להן להתחבר לשרשראות מורחבות או למבנים מסועפים. הפולימר שנוצר יכול לכלול מיליוני מונומרים, והסידור והאורך של שרשרת הפולימר יכולים להשפיע על תכונות הפלסטיק, כגון הקשיחות, הגמישות והשקיפות שלו.

השפעת תוספים על הפלסטיק

מלבד פולימרים, פלסטיק מכיל לעיתים קרובות חומרים נוספים הידועים כתוספים המשנים או משפרים את המאפיינים שלהם. אלה יכולים לכלול חומרי מילוי כדי להשפיע על החוזק או להפחית את עלות הפלסטיק, פלסטיסייזר כדי להגדיל את הגמישות שלו, מייצבים כדי להגן עליו מפני חום או קרינת UV ופיגמנטים כדי לספק צבע.

התוספים ממלאים תפקיד חיוני בקביעת המאפיינים הספציפיים של מוצר הפלסטיק. תוספים שונים משמשים בפריטי פלסטיק שונים, כגון בקבוקי מים מפלסטיק, כיסאות פלסטיק או פגושים לרכב, על אף שהם עשויים פוטנציאלית מאותו סוג של פולימר.

פלסטיק וסביבה: קיימות

חשוב לציין שבעוד הפלסטיק ממלא תפקיד חיוני בשל הנוחות והוורסטיליות שלו, לייצורו ולסילוקו, יש גם השלכות סביבתיות משמעותיות. הפקת חומרי הגלם, כמו נפט וגז טבעי, תורמת להידרדרות סביבתית ולשינויי אקלים. בנוסף לכך, פסולת פלסטיק, במיוחד פלסטיק חד פעמי, מהווה אתגר משמעותי בשל אופיו הבלתי מתכלה המוביל לזיהום באוקיינוסים ובנופים.

המאמצים לשיטות בנות קיימא יותר בייצור, שימוש וסילוק פלסטיק נמשכים. אלה כוללים פיתוח פלסטיק מתכלה, מיחזור ושימוש חוזר בפלסטיק ויצירת מערכות יעילות לניהול פסולת.

לסיכום

ייצור הפלסטיק הוא עולם מעניין של שינוי ורבגוניות. מקורו במונומרים הנמצאים בנפט או בגז טבעי, הפלסטיק עובר סדרה מסקרנת של תהליכים כימיים כדי להפוך לחומרים החזקים והמגוונים איתם אנו באים במגע יומיומי. תוספים מעשירים עוד יותר את תכונותיו, ותורמים למגוון העצום שאפשר לראות במוצרי הפלסטיק. בעוד היתרונות של פלסטיק אינם מוטלים בספק, החל מבבתים ועד למתקני בריאות ומעבר להם, לא ניתן להתעלם מההשלכות הסביבתיות שלהם. לכן, עלינו גם להשתתף באופן פעיל בטכניקות בנות קיימא הקשורות לשימוש בו ולהשלכתו. עם מאמצים מודעים, נוכל לאזן בין הנאה מהיתרונות של חומר זה לבין שמירה על הסביבה לדורות הבאים.

נגישות
גלילה לראש העמוד