מה זה הסכמה מדעת?

רוב האנשים הולכים לרופא, עוברים הליך רפואי ומקבלים החלטה רפואית, וזאת מבלי להיות מודעים לקריטריון משמעותי – הסכמה מדעת. במה אם כן מדובר, מדוע מדובר בחלק מהותי שנוגע לטיפול רפואי ומתי היעדרות של הסכמה מדעת עשויה להתגלות כפרמטר רב חשיבות? מוזמנים להכיר מונח יסוד מעולם הרפואה. מונח שאולי כבר נתקלתם בו (גם מבלי לדעת), או שאולי נמנע מכם – כך שעשויה להיות עילה להגשת תביעה. להלן מידע מורחב (וחשוב) בנושא.

זכות בסיסית לאוטונומיה

ידוע לכל שלעומת האדם הממוצע, רופא מחזיק בידע מעמיק ויסודי בכל הנוגע לתחום הרפואה. אי לכך כאשר רופא מעניק המלצה, המטופלים נוטים להקשיב לו. עם זאת, החוק במדינה קובע שהמטפל מחויב להעביר למטופל את סך המידע הרלוונטי שנוגע לטיפול, וזאת כי עם כל הכבוד לרופא, רק המטופל זכאי לומר את המילה האחרונה באשר לגוף שלו – מדובר בזכות בסיסית לאוטונומיה. כאן נציין שבמקרים קיצוניים נדרשים לחתום שאכן הועבר לנו סך המידע הנחוץ, משמע חתימה על הסכמה מדעת הכרחית כאשר מדובר במקרים מורכבים, למשל כשעומדים לעבור ניתוח, דיאליזה, טיפולי הפריה חוץ גופית וכדומה.

מתי ניתן לפעול ללא מתן הסכמה מדעת?

לצד החשיבות הרבה שיש בהסכמה מדעת עבור הליך רפואי, יש להבין שקיימים מקרים חריגים שבהם הצוות הרפואי ידלג כך. מדובר במצבים הבאים: אם מצבו של המטופל אינו מאפשר זאת (ברמה הנפשית או ברמה הגופנית), אם חושבים שהתיאור עשוי להוביל לנזק רפואי, או אם מדובר במצב קיצוני שמצריך מענה דחוף (גם אם המטופל מבקש להימנע מכך). מהו ההיגיון? קדושת החיים מהווה ערך עליון ומכריע.

 

 

מה עומד מאחורי הסכמה מדעת?

כאשר גורם רפואי מעביר מידע בנוגע להליך רפואי, עליו להעביר את סך המידע. זה כולל אבחנה רפואית, תיאור של התהליך, הצגה של טיפולים חלופיים, התייחסות לסכנות (כגון תופעות לוואי, אחוזי הצלחה ומיחושים) וכדומה. כמו כן, אין זה רק מספיק להעביר את סך המידע, אלא גם הכרחי לוודא שהמטופל מבין את הדברים וכמובן שגם את סך ההשלכות האפשריות. ראוי לדעת שאם לא מעבירים כראוי את המידע הרפואי ובמקביל ההליך הרפואי מוביל לנזק משמעותי, ייתכן שישנה עילה להגשת תביעה (בגין רשלנות רפואית).ד

דגשים חשובים

חשוב לדעת שמי שמעניק את המידע אינו חייב להיות מומחה בתחום, אך הוא כן צריך להיות בקיא בתרחיש שעומד על הפרק. כמו כן, חשוב ביותר שבעת העברת המידע יעשה שימוש במונחים מובנים ואף בשפה שהמטופל מבין היטב, כאשר אם צריך, יש להיעזר במתורגמן. מכאן שאם המידע מועבר רק באמצעות דף הסבר, יש לדעת שאין זה מצב הגיוני, וזאת כי אז אין את מי לשאול או ממי לבקש הבהרה. מעבר לכך, אין זה מצב תקין גם כי לא תמיד נעים להודות שיש בעיה עם הבנת הנקרא. כמו כן, חשוב לדעת שהמידע צריך להיות מועבר בשלב כמה שיותר מוקדם, כך שיישאר זמן להציף שאלות ולבחון חלופות.

אי הסכמה מדעת ותביעת נזיקין

לבסוף נציין שהסכמה מדעת היא הליך חשוב והכרחי. ההסכמה של המטופל יכולה להינתן גם בע"פ ולא רק בכתב, אם כי תלוי מהו המקרה. כמו כן, הכרחי שההסכמה תינתן מתוך רצון חופשי, ללא לחץ של זמן (או של בן משפחה) ולצד מתן הסברים נגישים. בכול מקרה שבו ההתנהלות שציינו לא התרחשה כנדרש, טוב לדעת שניתן להגיש תביעת נזיקין. אם כנגד המוסד הרפואי ואם כנגד הדמות המטפלת. רק בריאות!

נגישות
גלילה לראש העמוד