הילד שלכם מעדיף לקרוא ספרים על פני משחק חברתי? אולי הוא סובל מחרדה חברתית

בשנים האחרונות המודעות לגבי חרדה חברתית בקרב ילדים עלתה,  לא מעט בזכות סיפורים שהגיעו לתקשורת אודות ילדים אמיצים אשר החליטו לחשוף את החרדה ממנה הם סובלים כמו גם הורים שנאלצים להתמודד עם ילדים חרדים שמתקשים לתפקד בצורה נורמטיבית. למעשה, בין 10%-15% מקרב הילדים יחוו חרדה חברתית, כאשר מדובר במספר עצום של ילדים אשר מאובחנים עם הפרעה חברתית. הפרעה זו מגוונת מבחינת המאפיינים שלה – החל מילדים שנמנעים ממפגשים חברתיים ועד ילדים שיכולים להעיר את ההורים בעקבות פחדים והתקפי חרדה. המגוון הוא גדול, ועל כן התחלואה היא גבוהה. הפרעות חרדה נובעות בדרך כלל כתוצאה מרגישות במוח, אולם מחקרים שנערכו בשנים האחרונות העלו כי גם ילדים עם רקע גנטי של חרדה כמו גם סביבה משפיעים מאוד על הפרעת החרדה. בנוסף, ילדים שחווים אירועים טראומתיים כמו למשל שריפה בבית של השכנים עשוי להיבהל ובהתאם לכך לפתח הפרעת חרדה בחייהם הבוגרים.

איך לזהות הפרעת חרדה?

ראשית, כהורים אתם צריכים לפתח מודעות כלפי ההתנהגות של הילד. מה שיכול לעזור להבחין האם הילד סובל מחרדה דרך סימנים פיזיולוגיים: בכי, התקפי זעם ושינוי התנהגותי כמו למשל חוסר רצון  להיפגש עם חברים, התבודדות וכן היצמדות יתר לבני המשפחה. שנית, לעיתים החרדה עקשנית עד כדי כך כי הילד מבקש לא לבצע פעילויות חברתיות או כאשר הילד דורש היצמדות של ההורה ביום יום, מדובר בסימן מרכזי להפרעת חרדה שמעידה על תקיעות. כאשר נוצר שיבוש משמעותי באיכות החיים של הילד כמו גם של בני המשפחה שנאלצים לחיות ע"פ החרדות של הילד באופן עקבי ושוטף, זה הזמן לטפל מאחר וחרדות שאינן מטופלות יוצרות סבל רב כמו גם עלולות להחמיר לכדי דיכאון. פנייה לסיוע דרך מכון חיבורים המתמחה בטיפול בילדים, בני נוער ומבוגרים הסובלים מחרדה מהווה דרך יעילה בעבורכם גם לזהות את התסמינים של החרדה (שלא פעם עלולים להיתפס כפינוק או ביישנות של הילד) וכן לטפל, וזאת כחלק מהבנה כי חרדה חברתית פוגמת מאוד ביכולת של הילד לפתח קשרים חברתיים החשובים מאוד לתהליך ההתבגרות, תחושת הערך והביטחון העצמי וכן היכולת שלו ליצור איכות חיים טובה.

הילד שלכם מעדיף לקרוא ספרים על פני משחק חברתי? אולי הוא סובל מחרדה חברתית

כיצד מטפלים בהפרעת חרדה?

הפרעת חרדה היא דבר שניתן לטפל בו בצורה אפקטיבית. העזרה מתבצעת קודם כל באמצעותכם כהורים, וזאת בשל העובדה כי הגישה של ההורים היא זו שלא פעם תקבע את המשך ההתנהגות של הילד – אם אתם מגוננים על הילד, אתם עלולים לפספס את הדבר המרכזי שהוא דרישה של הילד לתפקד בצורה נורמטיבית, בהתאם לגילו. נחישות עם הילד בנוגע להתמודדות עם החרדה יכולה לסייע מאוד לילד לקבל כלים להתמודדות. בנוסף, אם הילד מפגין שינויים התנהגותיים חשוב לפנות לקבלת סיוע דרך מכון המתמחה בתחום כמו מכון חיבורים, כל זאת כחלק מיצירת מעטפת רגשית המותאמת למצבו של הילד. בין הטיפולים המתקדמים בתחום ניתן למנות בין היתר טיפול קוגניטיבי-התנהגותי אשר במסגרתו המטפל מסייע לילד לזהות את הגורמים שמעוררים את החרדה, ובהתאם לכך לבצע שינוי מחשבתי אבל גם התנהגותי שיאפשר לילד לקבל את הכלים להתמודדות. מדובר בטיפול שנמצא כאפקטיבי מאוד לטובת טיפול, בין היתר לאור אלמנט של חשיפה לגורם המעורר חרדה – כך  לדוגמה, אם הילד חרד ממפגשים חברתיים, חלק מהטיפול תתבצע חשיפה מדורגת למפגשים חברתיים מצומצמים, כחלק מהתמודדות עם החרדה ובהתאם לכך הבנה כי היא איננה מבהילה או מלחיצה כפי שהם חווים על בסיס יומיומי.

לסיכום

באמצעות טיפול רגשי לצד נוכחות הורית חזקה אפשר בהחלט לסייע לילד להתגבר על החרדה, ובהתאם לכך ליצור בעבורו איכות חיים משופרת. זכרו, חרדה חברתית היא חרדה נפוצה שלא פעם עלולה לתעתע מבחינת מחשבה כי הילד מפונק או רוצה תשומת לב, אולם ברגע שהיא פוגמת באיכות החיים – כאן צריך להתערב ולטפל, ובהקדם.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

 

נגישות
גלילה לראש העמוד