כדאי לדעת: 5 עובדות מעניינות על מחלת הסוכרת

סוכרת, הפרעה מטבולית נפוצה, נוגעת בחייהם של מיליונים ברחבי העולם. אולי שמעתם על המחלה, אבל במאמר זה אנו נבחן את הסוכרת מקרוב ונסקור חמישה היבטים שלעיתים קרובות מתעלמים מהם במחלה כרונית זו, מההבחנה בין סוכרת מסוג 1 לסוכרת מסוג 2 ועד התפקיד המפתיע שממלאת הגנטיקה. נזכיר גם את הטכנולוגיה פורצת הדרך שנקראת מד סוכר רציף (CGM) – שעוזר לנטר את המחלה ולטפל בה.

שני סוגים עיקריים של סוכרת

לסוכרת יש שני סוגים עיקריים: סוכרת מסוג 1 וסוכרת מסוג 2.

סוכרת מסוג 1 היא מחלה אוטואימונית שבה מערכת החיסון תוקפת בטעות והורסת את תאי הבטא מייצרי האינסולין בלבלב. אנשים עם סוכרת מסוג 1 חייבים לקחת זריקות אינסולין או להשתמש במשאבת אינסולין כדי לווסת את רמות הסוכר בדם שלהם. צורה זו של סוכרת מתפתחת בדרך כלל בילדות או בגיל ההתבגרות ואינה ניתנת למניעה.

סוכרת מסוג 2, לעומת זאת, שכיחה יותר ומתרחשת בדרך כלל בבגרות. היא קשורה לעיתים קרובות לגורמי אורח חיים כגון תזונה לקויה, חוסר פעילות גופנית, והשמנת יתר. שלא כמו סוכרת מסוג 1, אנשים עם סוכרת מסוג 2 עדיין מייצרים אינסולין, אך התאים שלהם הופכים עמידים אליו. משמעות הדבר היא שהגוף אינו יכול להשתמש באינסולין ביעילות, מה שמוביל לרמות סוכר גבוהות בדם. שינויים באורח החיים ותרופות הם טיפולים נפוצים לסוכרת מסוג 2.

תפקידה של הגנטיקה

בעוד גורמי אורח חיים משחקים תפקיד משמעותי בסוכרת מסוג 2, לגנטיקה גם תפקיד מכריע ברגישות של אדם למחלה. קיימת סברה שאם בן משפחה קרוב, כגון הורה או אח, חולה בסוכרת מסוג 2, הסיכון לפתח את המצב עולה. מדענים זיהו גנים ספציפיים הקשורים לרגישות לסוכרת, ומחקר מתמשך שואף לפענח את יחסי הגומלין המורכבים בין גנטיקה וגורמי אורח חיים.

מד סוכר רציף

ניהול סוכרת יכול להיות מאתגר, במיוחד עבור החולים בסוכרת מסוג 1. עם זאת, מדי סוכר רציפים (CGM) חולל מהפכה בניהול סוכרת. CGM הם מכשירים לבישים המנטרים באופן רציף את רמות הסוכר בזמן אמת. הם מספקים זרם קבוע של נתונים, המאפשרים לאנשים לקבל החלטות מושכלות לגבי מינוני אינסולין, תזונה ופעילות גופנית. מכשיר זה הוא בעל חיישן זעיר המוחדר מתחת לעור כדי למדוד את רמות הגלוקוז בנוזל הבין-תאי, אשר משקף מקרוב את רמות הגלוקוז בדם. טכנולוגיה זו מפחיתה את הצורך בבדיקות דם תכופות ומספקת תמונה מקיפה של מגמות הסוכר בדם לאורך היום. זוהי התקדמות משמעותית שמסייעת לאנשים עם סוכרת להשיג שליטה טובה יותר על מצבם ולשפר את איכות חייהם.

 

סוכרת הריונית

היריון מביא איתו שינויים רבים, כולל תנודות הורמונליות שיכולות להשפיע על רמות הסוכר בדם. סוכרת הריונית היא סוג של סוכרת המתפתחת במהלך ההיריון ומשפיעה על 5-10% מהנשים ההרות. זה קורה בדרך כלל בשליש השני או השלישי ומאופיין ברמות סוכר גבוהות בדם.

סוכרת הריונית יכולה להגביר את הסיכון לסיבוכים במהלך ההיריון והלידה, כמו גם את הסיכון לסוכרת מסוג 2 בהמשך החיים הן עבור האם והן עבור הילד. למרבה המזל, עם ניטור נכון ושינויים באורח החיים, רוב הנשים עם סוכרת הריונית יכולות לנהל בהצלחה את המצב ועוברות הריונות בריאים.

סיבוכי סוכרת

סוכרת היא יותר מסתם בעיה של סוכר גבוה בדם. היא יכולה להוביל למגוון רחב של סיבוכים אם לא מטפלים כראוי. כמה סיבוכים נפוצים כוללים:

  • בעיות לב וכלי דם: סוכרת מעלה את הסיכון למחלות לב, לשבץ מוחי וללחץ דם גבוה.
  • נוירופתיה: רמות סוכר גבוהות בדם עלולות לפגוע בעצבים, מה שמוביל לנוירופתיה היקפית, שעלולה לגרום לכאב, לחוסר תחושה ולעקצוץ בגפיים.
  • מחלת כליות: סוכרת היא גורם מוביל לאי ספיקת כליות.
  • בעיות ראייה: סוכרת עלולה לפגוע בכלי הדם בעיניים, מה שמוביל לרטינופתיה סוכרתית, שעלולה לגרום לאובדן ראייה.
  • בעיות בכף הרגל: סוכרת עלולה לגרום לזרימת דם לקויה ולנזק עצבי בכפות הרגליים, מה שמגביר את הסיכון לכיבים ולזיהומים בכף הרגל.

לסיכום

סוכרת היא מצב מורכב הדורש את תשומת הלב וההבנה שלנו. הופעתם של מדי סוכר רציפים הביאה העצמה ודיוק לניהול הסוכרת, ומציעה נתיב בהיר יותר קדימה עבור אלו החיים עם מחלה כרונית זו. עם המחקר הרפואי והטכנולוגיה המתפתחת, יש לנו תקווה שיום אחד אולי תימצא תרופה לסוכרת. עד אז, ידע ומודעות הם הכלים החזקים ביותר שלנו במאבק נגד מצב זה, ומאפשרים לנו לתמוך בסובלים ממנו ולשאוף לעתיד בריא יותר.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות
גלילה לראש העמוד